Facebook

Sunday, December 1, 2013

Cara cegah Rahim Jatuh atau Vaginal Prolapse

Salam
Sebelum ni saya ada ceritakan tentang rahim jatuh atau vaginal prolapse ni.
Kawan saya Fatimah Suhana yang bekerja di bahagian claim approval untuk insurance di Australia mengatakan terlalu ramai orang putih menghadapi masalah ini. Rahim mereka terpaksa dibuang atau boleh menyebabkan kematian.
Ini disebabkan mereka tidak berpantang selepas bersalin dan melalukan aktiviti berat beberapa hari selepas bersalin.
Kita orang Asia beruntung kerana ada rawatan tradisional seperti urutan membetulkan rahim selepas bersalin serta jamu atau maajun yang boleh merawat masalah ini.
Saya mengambil perkongsian dari group fb WSR:
Norhaslinda Bt Rameli ▶ Women Secret Recipe (WSR)
Tuesday at 10:23am
Assalamualaikum wbt salam ukwah dari saya ..Di sini saya ingin membuat perkongsian mengenai penyakit yg amat merbahaya utk kaum hawa selain dari canser iaitu PROLAPSE mungkin ramai d antara kita yg tak tau apa itu PROLAPSE di sini saya sertakan gambar utk info kita smuanya ..Asbab dari WOMEN SECRET RECIPE (WSR) dgn makan secara istiqomah dapat mengelakkan kita dari kena prolapse ini InshaAllah " CEGAH SEBELUM KENA ADALAH LANGKAH TERBAIKK"
Apakah Prolapse
Kekenduran Rahim
Prolapse rahim adalah satu keadaan di mana rahim jatuh ke bawah dan kadang-kala terkeluar dari saluran faraj. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh ligamen dan otot yang biasanya memegang rahim pada kedudukkan asal menjadi lemah akibat dari kehamilan dan kelahiran. Justeru itu rahim seakan-akan melorot ke bawah melalui saluran faraj.
Keadaan ini merangkumi beberapa peringkat, di peringkat awal ia hanya jatuh sedikit daripada kedudukan biasa, peringkat kedua di mana pintu rahim jatuh sampai ke permukaan faraj dan peringkat ketiga yang sangat teruk ialah apabila keseluruhan rahim terkeluar daripada saluran dan permukaan faraj (satu keadaan yang biasa digelar ‘tombong’', lihat tajuk ‘Pembedahan’) Diantara kesan-kesan kekenduran faraj dan otot rahim adalah seperti berikut.
Ganguan perkencingan
Ramai wanita yang mengalami masalah kekenduran rahim atau prolapse akan menghadapi masalah perkencingan seperti kerap kencing, sukar hendak mula kencing tetapi apa yang ketara sekali sukar untuk mengawal kencing khususnya apabila ia batuk, bersin ataupun apa apa perbuatan yang menyebabkan tekanan dalam perut meningkat seperti ketawa berdekah-dekah, semput dan ketika hendak berdiri daripada sujud ketika sembahyang, maka air kencing akan keluar dengan sendiri tanpa boleh dikawal. Keadaan ini digelar dengan nama Stress Incontincence dan sangat menyusahkan dan mengganggu tugas harian seseorang wanita khususnya dalam menjalankan amal ibadah seperti sembahyang kerana ia mudah batal daripada wudu’nya.
Gangguan hubungan kelamin
Oleh sebab berlakunya kelonggaran pada faraj khususnya pada otot yang memegang faraj yang biasa digelar dengan nama Pelvic Floor Muscle, maka kekuatannya untuk mencekang atau mengemut dalam proses hubungan seksual mungkin terganggu sedikit. Ini boleh mengurangkan kepuasan dan kenikmatan seks khususnya pada pihak suami. Ramai wanita serta suami mengadu tentang kekurangan nikmat atau kepuasan seks selepas kelahiran bayi dan perkara ini memang berpunca daripada berbagai faktor tetapi diantaranya ialah kekenduran atau kelemahan otot disekeliling faraj.
Ketidakselesaan dan sakit pinggang
Gangguan lain yang boleh timbul akibat daripada prolapse rahim ialah rasa tidak selesa kerana sesuatu benda iaitu rahim terkeluar daripada farajnya. Ini berlaku ketika ia berdiri atau banyak berjalan. Oleh sebab rahim jatuh ia menarik otot dan sering-kali urat di bahagian pinggang juga agak tertarik menyebabkan ramai di antara mereka yang mengadu sakit pinggang.
Gangguan Kesihatan
Dalam kes prolapse yang teruk atau peringkat ketiga di mana keseluruhan rahim terkeluar, seringkali pintu rahim tergesel pada seluar dalam menyebabkan luka atau erosion. Luka ini seringkali dijangkiti kuman menyebabkan keputihan atau pengeluaran lendir yang banyak. Dalam jangka panjang ada juga kes di mana berlaku ketumbuhan akibat daripada pergeresan yang berpanjangan. Malah ada setengah kanser pangkal rahim timbul daripadanya.
Sebagai kesimpulan
Seharusnya kita mengambil langkah awal pencegahan dengan menitik berat penjagaan rahim
Boleh cuba Women Secret Recipe jamu kembali perawan untuk pencegahan di samping pengetatkan faraj yang saya amalkan sendiri dan mendapat hasil yang luar biasa
Atau join group WSR di FB atau ke web kemutkemut.com.my untuk maklumat lanjut
Noor maslina wsr klcc petaling jaya
013-3249570
20131024-122949.jpg
20131024-123421.jpgNoor Maslina Dealer WSR
Petaling Jaya / KLCC

0 comments:

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates